• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Ljerka Njerš

Rođena u Begovom Hanu. U Zagrebu završila Školu primijenjene umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti u klasi profesora Marina Tartaglie. Od tada djeluje kao profesionalna samostalna umjetnica i redovito izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjeluje na mnogim stručnim simpozijima i susretima, te studijskim putovanjima. Značajan studijski boravak u Portugalu u tvornici kamenine Santana u Lisabonu, te slijedeće godine u tvornici porculana Vista Alegre.
Godine 1988. boravila u čuvenom Curwen Studiju u Londonu (voditelj Stanley Jones) gdje je nastao ciklus litografija u boji. Jedna od tih litografija odabrana je za prestižnu Ljetnu izložbu u Kraljevskoj umjetničkoj akademiji ( Summer Exhibition of the Royal Academy of Arts).
Od 1985. godine sudjeluje na aukcijama suvremene keramike poznatih londonskih kuća CRISTIE'S i BONHAM's. Iste godine započela i suradanju s Muzejom grada Zagreba.
Od 1992. godine sudjeluje u radu humanitarne organizacije Vojničkog i bolničkog reda Sv.Lazara.
Članica je HDLU-a, ULUPUH-a i počasna članica KERAMEIKON-a, Hrvatskog keramičarskog udruženja od 2002. godine.
Primila je brojna stručna i javna priznanja. Dobitnica je Nagrade grada Zagreba za 1994. godinu, odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos kulturi. Uz slikarstvo, keramiku i grafiku, bavi se i ilustracijom i opremom knjiga.
Godine 2007. ostvarila veliku retrospektivnu izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Živi i radi u Zagrebu.

Adresa:
Remetski kamenjak 26

10000 Zagreb

e-mail: ljerka.njers@htnet.hr

www.ljerkanjers.com

Autorica portreta Ljerke Njerš je Višnja Serdar 

 


 
15.10.2019 - 07:03