• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Exhibition of Visnja Markovinovic
 

S dolaskom proljeća u KERAMEIKONOVOJ Galeriji K10 uz izlaganje dijela stalnog postava KERAMEIKONOVE ZBIRKE SUVREMENE SVJETSKE KERAMIKE započinje nova serija izložbi u izlozima.

U petak, 21. ožujka u 19 sati u KERAMEIKONOVOJ Galeriji K10, varaždinskoj publici predstavit će svojom malom retrospektivom jedna od velikih dama hrvatske umjetnosti, slikarica i keramičarka Višnja Markovinović.
Umjetnica rođena u Zagrebu, imala je sreću pohađati Akademiju primijenjenih umjetnosti koja je svojom svestranošću doprinijela  tadašnjem uzletu primijenjenih umjetnosti u Hrvatskoj a njeno naprasno ukinuće nakon samo jedne generacije, osjeća se u našoj
kulturnoj praksi još i danas.
Iskustvo boravka u Londonu gdje se napajala na  svjetskim izvorima umjetnosti ostavilo je na Višnji Markovinović trajni trag u izrazu i otvorenosti prema svijetu i događanjima pa umjetnica i danas u svojoj zreloj dobi  ostaje  aktualna i suvremena ali pri tome i izrazito svoja.
Mora se također naglasiti da je Višnja Markovinović dala i svoj veliki i dugogodišnji doprinos pedagoškom radu na području keramike.Keramoskulpture koje izlaže obuhvaćaju vremensko razdoblje od 1982. do današnjih dana.

Kratka biografija umjetnice
Višnja Markovinović rođena 1930.godine u Zagrebu, gdje je 1955. godine diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti, u klasi profesora Ernesta Tomaševića. Od 1961. do 1977.godine živi i radi u Londonu gdje se umjetnički usavršavala u poznatim  likovnim radionicama. Sudjeluje na brojnim studijskim putovanjima po Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj.
Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama a radovi joj se nalaze u Engleskoj, Kanadi, Poljskoj, Austriji i Hrvatskoj. Sudionica je i nekoliko umjetničkih kolonija i članica HDLU-a, ULUPUH-a, LIKUM-a i KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog
udruženja. Aktivno živi i radi u Zagrebu.

«Markovinović je samosvojna umjetnica, dovoljno univerzalna, dovoljno suvremena, a ipak vjerna svojim emotivnim ishodištima i vezi s ambijentalnim. Ono što krasi i nju, a i popriličan broj umjetnika  koji se znaju oduprijeti vladavini trendova, po cijenu da budu
i zanemareni, jest uščuvana emotivnost i nedjeljiva veza između medija i duhovnosti. Višnji Markovinović je stalo do unutarnjeg integriteta i do iskrenosti stvaranja.»
(Elena Cvetkova u katalogu Višnje Markovinović, Retrospektiva 1960.-2000., Galerija Ulrich u Zagrebu)
Više o Višnji Markovinović

Radno vrijeme KERAMEIKONOVE GALERIJE K 10:
Utorkom, srijedom i petkom od 18 do 20 sati;
četvrtkom, subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati.
Ponedjeljkom i praznicima zatvoreno.
Organizirane grupe mogu dogovoriti svoj posjet
izvan radnog vremena na broj:091 1 744 000

18.04.2024 - 14:34