• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Održana Godišnja skupština KERAMEIKONA
 

U petak, 6. svibnja 2011. godine, s početkom  u 17 sati, u prostoru KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog udruženja u Križanićevoj 13, održana je redovna  Godišnja skupština.

Skupštinu je otvorila tajnica Udruženja Vlasta Gverić  predloživši slijedeći dnevni red:

1. Izvještaj za razdoblje proteklo od prošle Godišnje
     skupštine

2. Financijski izvještaj za to razdoblje
3. Izvještaj Nadzornog odbora
4. Prijem novi članova
5. Prezentacija djelovanja Udruženja od njegovog osnutka   
     2002.  
godine

6. Razno

Skupštini su prisustvovali slijedeći članovi Udruženja: Ana Ereš, Gordana Labaš, Bernardica Gršić, Višnja Naerlović, Jadranka Rukavina, Josip Grgevčić, Robert Wrana, Željka Korbar, Dorica Pezić Mijatović, Višnja Markovinović, Biserka Vlahović, Jadranko Gjerek, Kornelija Dretar, Ivanka Vrbanec, Vlasta Gverić, Danijela Pičuljan, Blaženka Šoić Štebih, Zdravka Čulig i Željka Bračko.

Blaženka Šoić Štebih, predsjednica Udruženja podnijela je iscrpni izvještaj o mnogobrojnim aktivnostima u
proteklom razdoblju od prošle Godišnje skupštine, naglasivši da su mnoge situacije bile dobra prilika da se promovira Udruženje i najave novi  projekti.
Takva je prilika iskorištena prošle godine u Piranu, gdje je kao predsjednica žirija
na izložbi Ex tempore predstavila izložbe  KERAMEIKONA, jednako kao i u Francuskoj, na Generalnoj skupštini Međunarodne akademije za keramiku iz Ženeve.
Katalozi kao  i pripremljeni CD  pokazali su se kao odličan način

prezentacije Udruženja.
Prošle godine organizirana je od 18. prosinca 2010. do 12. veljače 2011. vrlo uspješna izložba iz serije KERAMEIKON & prijatelji  VII a u prostoru Udruženja u Križanićevoj 13  – ovaj put pod  naslovom
KAO IGRAČKA.
Na njoj su izlagali brojni  izlagači iz
Slovenije, Hrvatske, Italije, Crne Gore, Njemačke, Srbije i Austrije.
Izložba je izazvala veliki interes posjetilaca i izlagača, naročito
na otvaranju i zatvaranju, a dio izložaka  bit će krajem od 18. svibnja do 26. lipnja 2011. izložen u Zavičajnom muzeju Imotski povodom Dana muzeja.
Uz izložbu su tijekom siječnja i veljače organizirane  i radionice koje su zainteresirale velik broj djece i odraslih.
Te su radionice  iznjedrile  inicijalnu grupu zaljubljenica u keramiku, pa je početkom ožujka krenuo  tečaj koji se održava svaki ponedjeljak od 18.30 do 20.30 h. Tečaj je prilika da zainteresirani savladaju osnove keramike, a Udruženje stvori  malu materijalnu osnovu za nastavak poslovanja u ovim teškim poslovnim okolnostima kada obećana sredstva za projekte, prvenstveno za veliki  IV Međunardni festival postmoderne keramike koji će se održati u Varaždinu 2012. godine nikako ne stižu, a pripremne radnje (koje iziskuju troškove) treba obaviti.
Blaženka Šoić Štebih je naglasila da je za navedeni Festival tema definirana naslovom „U svom gradu pronađi moj grad Varaždin“ , ali i tema broj 2 „Predstavi sebe kao umjetnika u najboljem svjetlu“ što će umjetnicima dati dovoljno širok raspon mogućnosti da se izraze.
Predsjednica Udruženja je u svom izvještaju o radu također  naglasila da KERAMEIKON aplicira s projektima za neke Europske fondove. Ukoliko se dobiju sredstva Međunarodni bijenale keramike iz Kapfenberga bit će gost Varaždina u prosincu ove godine a predviđene su i druge mnogobrojne aktivnosti i susreti.
Slijedeće godine planira se dio zbirke keramike izložiti u sinagogi u Mariboru (6 radova židovskih izlagača iz Zbirke)i to u godini kada će Maribor biti Europska prijestolnica kulture.
Vrijedna zbirka keramike, po riječima Blaženke Šoić Štebih još uvijek čeka adekvatan smještaj i prezentaciju u gradu. Za sada se  rješenje ni ne nazire, iako je bilo ozbiljnih obećanja s najviših mjesta. Predsjednica Udruženja također je obavijestila prisutne da veliki dio informacija o radu Udruženja, ali  ostalih zanimljivih podataka i
informacija  iz svijeta keramike mogu pronaći na web stranicama Udruženja: www.kerameikon.com
Najavila je također i mogućnost da se u sklopu Festivala anđela koji će su tijekom listopada održati u Varaždinu, keramičari predstave s anđelima kao suvenirom. Ako dođe do realizacije ideje bit će raspisan natječaj s obaveznom kotizacijom.
Rad Udruženja, a napose njegove predsjednice Blaženke Šoić Štebih, pohvalila je  Dorica Pezić Mijatović, istaknuvši da se takvom angažmanu treba diviti, a  Višnja Markovinović je zahvalila na velikom angažmanu predsjednice na ažuriranju web stranica, koje smatra jako dobrim izvorom korisnih informacija.
Financijski izvještaj za razdoblje od protekle Skupštine Udruženja podnijela je Danijela Pičuljan, dopredsjednica i rizničarka Udruženja, te je osvrnuvši se na prihode i rashode u proteklom razdoblju izaključila da je Udruženje poslovalo uspješno, ali da i dalje veliki problem predstavlja neplaćanje članarine  gotovo trećine članova Udruženja. Problem je i nedostatak novca za projekte koji postoji u administrativnim rješenjima pojedinih  donatora i sponzora ali  koji zbog opće situacije u zemlji, ostaju mrtvo slovo na papiru.
Predsjednica Nadzornog odbora, Vlasta Gverić  izvjestila  je prisutne da Nadzorni odbor nema primjedaba na rad
Udruženja u proteklom razdoblju.
Umjetničiki savjet  u sastavu D. Pezić Mijatović,  J.Grgevčić , B. Šoić Štebih  i V.Markovinović  kao predsjednica, predložio je da dvije kandidatkinje Biserka Filipan Kraljić iz Slovenije i Vesna Košćević  s otoka Krka, postanu nove  redovite članice Udruženja, što su članovi Godišnje skupštine i prihvatili.
Također je prihvaćen prijedlog da počasnim članom Udruženja postane vrlo cijenjeni profesor beogradske Akademije za primijenjenu umjetnost, Velimir Vukićević.
Slijedila je vrlo zanimljiva prezentacija na projekcijskom platnu koju je kao presjek rada Udruženja od osnutka 2002. godine do danas osmislila i pripremila predsjednica Udruženja Blaženka Šoić Štebih .
Bila je to prilika da se članovi Udruženja podsjete na ostvarene vrlo zanimljive projekte i izložbe po kojem je Udruženje postalo prepoznatljivo i cijenjeno u zemlji i inozemstvu u proteklih devet godina postojanja.

29.03.2024 - 16:03