• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Izložba Mladena Ivančića
 

Nakon vrlo uspješnog predstavljanja hrvatskih keramičara na izložbi  u Dublinu, u sklopu 46. Generalne skupštine Međunarodne akademije za keramiku iz Ženeve, KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje, nastavlja seriju izložbi u izlozima svoje Galerije K10 u Kukuljevićevoj ulici 10.
U čast Varaždinskih baroknih večeri  i kao svojevrsna najava V. Međunarodnog festivala postmoderne keramike 2015/16. ljubiteljima keramičke umjetnosti predstavit će se izložba radova jednog od najboljih hrvatskih keramičara mlađe generacije, Mladena Ivančića.
Pod naslovom PARALELNI UNIVERZUMI, od 19. runja do 10. listopada 2014. umjetnik će prikazati radove nastale u posljednjih nekoliko godina.Neki od njih izazvali su veliku pažnju na izložbi u Francuskoj prošle godine.
Rođen 1969. godine u Rijeci, keramikom se bavi od 2006. godine. Već od samih početaka zahvaljujući originalnosti i osebujnosti svoga likovnog izraza dobiva mnogobrojne nagrade u zemlji i naročito u inozemstvu. Posljednji GRAND PRIX 2014. u Piranu, definitivno ga je
uvrstio u redove najboljih i najistaknutijih hrvatskih keramičara. Član je KERAMEIKONA i ULUPUHA.
 
«Radu pristupam intuitivno, nastojim uobličiti i ono gotovo nevidljivo na objektu: dati mu slutnju moguće svrhe. Ponekad se služim skicama, ali nikada konačni proizvod nije uobličen odmah na početku; te su skice samo grube smjernice. Svaki korak potiče slijedeći, ali put nije jasno zacrtan. Kroz interaktivni odnos rada, promatranja dosad učinjenog i daljeg promišljanja i osjećanja, vizija se širi i približava kraju, ali uvijek ostaje otvorena.
U tom izrastanju u koracima javljaju se viškovi koji percepciju objekta zatvaraju i ne ostavljaju mjesta za domišljanja i asocijacije. Tada nastupa faza kljaštrenja, oštećivanja, skidanja viškova. To je možda i najteža faza, gotovo protuprirodni čin, ali asocijativni putovi moraju ostati otvoreni. Bitan mi je i dojam odbačenosti i ponovne pronađenosti, nagriženosti vremenom… a vrijeme će i dalje raditi svoj posao. Zato bih predstavljene predmete možda nazvao nekakvom mogućom paralelnom arheologijom.»
(Mladen Ivančić u razgovoru s Ninom Sorićem, 2007.)

Više o umjetniku


DOBRODOŠLI NA OTVORENJE IZLOŽBE 19. RUJNA U 19 SATI!

29.03.2024 - 02:04