• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Danijela Pičuljan

Rođena 1967. godine u Zagrebu. Keramiku izučava od 1997. godine u Varaždinu u Studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih.
Od početka, 2002. godine, sudjeluje u organizaciji «Međunarodnog festivala postmoderne keramike» koji se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Ministarstva za kulturu RH, održava trijenalno u Gradskom muzeju u Varaždinu. Na toj manifestaciji  uvijek  sudjeluje velik broj  umjetnika iz cijeloga svijeta a  uz izložbu obuhvaća i međunarodni simpozij, prezentacije na  javnim gradskim prostorima ( građenje i paljenje u keramičkoj peći, demonstraciju raznih  tehnika ) kao i razne radionice za mlade.
Sudjeluje u i organizaciji svih ostalih  izložbi koje organizira KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje,  te dizajnu svih kataloga i popratnih materijala.
Od 2003. do 2005. godine sudjelovala u organiziranju  manifestacije «LončarijaDA», kojom KERAMEIKON želi potpomoći oživljavanje zamrlog hrvatskog  lončarstva.
Sudjelovala u radu i organizaciji međunarodnih seminara pod vodstvom Gustava Weissa iz Berlina:
2000. Raku u svom trećem periodu
2001. Raku u svom trećem periodu II
2002. Modeliranje porculana
2005. Rekonstrukcija neolitičkog paljenja keramike u Lubenicama, na otoku Cresu
Zajedno s Blaženkom Štebih Šoić vodila seminar pod naslovom «Jednostavne tehnike paljenja» za Udrugu likovnih pedagoga Varaždinske županije, početničke tečajeve keramike, te  tečaj «Raku paljenje».
U VI. OŠ Varaždin vodila keramičku radionicu za nastavnike i učenike škole.
Sudjelovala  na više skupnih žiriranih izložbi u Hrvatskoj, te dobila nekoliko počasnih priznanja.
Godine 2004.  bila jedina izabrana predstavnica iz Hrvatske na 1st European Ceramics Competition Amaroussion u Ateni, Grčka.
Godine 2004. pozvana da kao predstavnica mlađe generacije hrvatskih keramičara sudjeluje na izložbama 1st International Ceramic Journal Editors Symposiuma u gradovima Xian, Peking, Šangaj i Guangzhou u Kini.
2006. na poziv organizatora iz Njemačke, sudjelovala  kao predstavnica Hrvatske, na simpoziju keramičara i muzičara s temom Domovina («Heimat»). Projekt ( www.tamieh.de )
 je bio zapažen,  predstavljen u više gradova u Njemačkoj i Francuskoj, te prezentiran u reviji Neue Keramik 1/07 str. 48-51. 
Sudjelovala na stručnim putovanjima u Italiju, Portugal, Španjolsku, Njemačkui, Austriju i Grčku.
2007. i 2009. sudjelovala na međunarodnoj izložbi NAJBOLJE IZ AUSTRIJE I HRVATSKE održane u Gradskom muzeju Varaždin i u Karmeliterkirche u Wiener Neustadtu (Bečkom Novom Mjestu) u Austriji.
Članica je ULUPUHA od  2002.,  ZSUHA od 2003. i redovna članica i  suosnivačica KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog udruženja od 2002. godine, gdje je aktualna dopredsjednica i rizničarka.

Adresa: 
G.Kuršanec, Dravska 7

40305 Nedelišće
e-mail: danijela.piculjan@kerameikon.com

Dr.Kai Uwe Schierz piše o radu Danijele Pičuljan povodom zajedničke izložbe u Njemačkoj:

(...) Umjetnica je izradila djelo koje propituje lomnost lijepih oblika iz prirode, školjaka i puževa, na keramički novi način. Pri tome nastaju složene prostorne tvorevine, pogledima u nutrinu koja obično čuva skriveno, djelujući krajnje krhko.
 


 Info:
Izložba u Piranu

BJELINE DANIJELE PIČULJAN

Danijela Pičuljan pristupa keramici s izrazito kiparskim nervom, na neki je svoj  način sljedbenica naše znamenite keramičarke Dore Pezić Mijatović koja i kad gradi dvodimenzionalnu ploču ostaje vjerna prostoru i trima dimenzijama.
Danijela svoju keramiku gradi vještim i elegantnim zamahom poštujući zakonitosti materijala, pri tome ipak, često,
iskušava i istražuje njegove krajne mogućnosti statičke izdržljivosti. Koristeći jako šamotiranu glinu hrabro se odlučuje na poveće oblike kojima ograničenost dimenzija ovisi isključivo o dimenzijama peći u kojoj pali svoju keramiku.
Izrazito je sklona monokromiji, rijetki su njeni izleti u kolorizam, radije se poigrava nijansama bjeline postižući efektne prijelaze nijansi zakrivljenjem i  zaobljivanjem plohe. Njene bjeline širokog su spektra, od blještavosti do prigušenosti i utišanosti. Pri tome potpuno izostavlja glazuru tako dragu keramičarima, svjesna njene nepotrebnosti na plohi  uglačane, zrnate strukture. Njeni se oblici uvijaju i izvijaju, slijedeći prirodne obrise krajolika, planina, otoka, stijena ili oblaka ali i vlastite unutarnje horizonte. Zaokupljena od samog početka oblikom kugle, krenula je u školjkolike tvorbe različitih veličina  a spirala, tako imanentna vrtnji i silnicama u lončarstvu, vrlo je  prisutna i u drugim njenim radovima.
U posljednje vrijeme zanimaju je kontrasti  koje izražava kombiniranjem i združivanjem ponekad iznenađujućeg materijala s keramikom. Tako sirovu cresku vunu aplicira na keramičku
plohu sve u želji da naglasi da je moguća fuzija nespojivog, simbioza mekog i tvrdog, organskog i anorganskog. Zapravo je to slika samog  života u kojem se često privlače suprotnosti, funkcionirajući nenadano u novoj neslućenoj kvaliteti.
U njenoj «Bijeloj vatri»  plamenovi lelujaju i palucaju u blještavoj bjelini a u «Zagrljaju» tvrda se keramička tvar zaobljuje, izvija, isteže i pretapa u mekoću vunenog tkiva.
Danijelini oblici njen  su osobni doživljaj i umjetnička interpretacija, nikad doslovna preslika stvarnosti ili izvora inspiracije.

Blaženka Šoić Štebih,
članica Međunarodne akademije za keramiku iz Ženeve

 

BIOGRAFIJA DANIJELE PIČULJAN UZ IZLOŽBU U PIRANU

Danijela Pičuljan, rođena 1967. u Zagrebu,  pripada tzv. «varaždinskom krugu»  keramičarki koje su ušle u hrvatsku keramiku u posljednjih godina, okupljene oko Studija
za keramiku Blaženke Šoić Štebih.
U nizu od desetak godina stvaranja postigla je solidnu reputaciju na hrvatskoj ali i međunarodnoj sceni. Članica je ULUPUHA i HZSUA a od samog osnutka KERAMEIKONA, Hrvatskog
keramičarskog udruženja 2002.godine, sudjeluje u organzaciji svakog njegovog projekta kao najistaknutiji suradnik a trenutno obavlja i zadaću dopredsjednice Udruženja.

 
20.01.2020 - 18:55