• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
Održana Godišnja skupština KERAMEIKONA
 

U petak, 26. travnja 2013. godine, s početkom  u 18 sati, u novom,  privremenom prostoru KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog udruženja u Kukuljevićevoj 10, održana je redovna  Godišnja skupština.
Skupštinu je otvorila tajnica Udruženja Vlasta Gverić,  predloživši slijedeći dnevni red:
1. izvještaj  o radu Udruženja  u razdoblju proteklom od  
    prošlogodišnje skupštine

2. financijski izvještaj
3. izvještaj Nadzornog odbora
4. razmatranje problema neplaćanja članarine
5. prijedlog programa za naredno vremensko razdoblje
6. izbor i potvrda novih članova Udruženja
7. razno

Blaženka Šoić Štebih, predsjednica Udruženja podnijela je iscrpni izvještaj o mnogobrojnim aktivnostima u razdoblju proteklom od Skupštine održane 2012.
Već se u toku prošlogodišnje Godišnje skupštine, održane 4.svibnja 2012. godine održavala od 5. travnja do 5. lipnja 2012. izložba izraelskih umjetnika pod naslovom ”Present your best” u organizaciji KERAMEIKONA i Sinagoge – Centra za očuvanje židovskog nasljeđa iz
Maribora. To je bila svojevrsna najava i početak zbivanja IV. Međunarodnog festivala postmoderne keramike i negove glavne manifestacije, izložbe CERAMICA MULTIPLEX 2012. a također i doprinos Varaždina Mariboru kao evropskoj prijestolnici kulture. Vrijedno je napomenuti da je troje autora s te izložbe doniralo radove KERAMEIKONOVOJ zbirci suvremene svjetske keramike.
Cijela protekla godina bila je vrlo intenzivna.
U srpnju 2012.  četiri hrvatske keramičarke:

Ivančica Cvitić-Znidarčić, Danijela Pičuljan, Sanja Stani i Blaženka Šoić Štebih pozvane su od njemačkog keramičarskog udruženja iz Baden Württenberga da u dvorcu Ludwigsburg zajedno sa izabranim njemačkim keramičarima predstave ne samo svoju keramiku već i da povijest hrvatske umjetničke keramike, rad KERAMEIKONA kroz deset godina kao i radionicu u toku koje je izgrađena lončarska peć po uzoru na starorimsku lončarsku peć na originalnom lokalitetu u  Varaždinskim Toplicama.
U subotu, 26. kolovoza 2012. otvoren je IV. Međunarodni festival postmoderne keramike i izložba CERAMICA MULTIPLEX 2012. i u novom prostoru u Kukuljevićevoj 10, što je omogućilo da se izložba proširi izvan prostora  Palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin kao i na neke od izloga na posjećenijim mjestima u gradu.  Ulaznice za izložbu u Palači Hezer ubirao je Gradski muzej Varaždin, dok je posjet Galeriji u Kukuljevićevoj 10 bio besplatan.  Za cijelo vrijeme trajanja izložbe organizirano je dobrovoljno dežurstvo članova KERAMEIKONA i njihovih prijatelja, na čemu je predsjednica svima zahvalila.
Uz otvorenje održan je “Artist Day” na kojem su se sudionici izložbe CERAMICA MULTIPLEX  2012. predstavili   svoje  umjetničko djelovanje. Bili su to umjetnici iz Belgije, Nizozemske, Norveške, Slovenije, Srbije i Hrvatske.
Međunarodno druženje nastavilo
se izletom u Grešnu pilnicu u blizini Klenovnika.
Izložba CERAMICA MULTIPLEX 2012. zatvorena je 31. listopada 2012. godine uz konstataciju da je  izložbu  posjetio iznimno veliki broj posjetioca.
Od 16. studenog CERAMICA MULTIPLEX 2012.  se preselila u austrijski grad Kapfenberg, gdje je bila izložena do 13. siječnja 2013. Bila je to uzvratna izložba, jer je KERAMEIKON već u prosincu 2011. godine u Palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin ugostio njihov
7. Međunarodni
bijenale keramike.
Radna godina završila je s prvim velikim snijegom u Varaždinu, 8. prosinca. Tada je javnosti otvoren I.dio KERAMEIKONOVE zbirke suvremene svjetske keramike. Izložba  se odvija i sada
u postavu koji se periodično izmjenjuje.
U travnju, 2013. KERAMEIKON su posjetili keramičari iz Estonije, udruga ASUURKERAAMIKA  izvevši večernji performans u kojem je glavna atrakcija bila keramičarska peć u obliku
knjige a sve u povodu proslave dvadesetgodišnjice rada Udruženja. KERAMEIKONU  su za uspomenu ostavili  tom prilikom paljeno srce,  čije je završno ukrašavanje zajednički izvedeno tokom performansa.  Nakon toga provedena je uspješna panel diskusija i razmjena
iskustava vezanih uz keramiku i uspjehe ali i probleme na koje Udruženja nailaze u svom radu u svojim zemljama.
Planovi KERAMEIKONA za naredno razdoblje su veliki, a godina 2013. je proglašena godinom sakupljanja znanja. 
Blaženka Šoić Štebih i Danijela Pičuljan boravile su u ožujku  u Höhr-Grenzhausenu i učile o staklu, a u srpnju Blaženka Šoić Štebih i Snježana Pokos-Vujec putuju u Latviju, dvorac Zvartava na izučavanje litofanije, posebne tehnike obrade porculana.
Program je podržan EU sredstvima Agencije za mobilnost, Grundtvig  fonda za cjeloživotno obrazovanje.
U svibnju slijedeće godine održat će se radionica Heide Nonnenmacher s temom stakla, zatim tečaj grafičkih tehnika Velimira Vukićevića, Marije Geszler Garzuly o  tiskanju na keramici a u toku su  pregovori s drugim predavačima. Predloženo je našoj počasnoj članici, cijenjenoj
umjetnici s dugogodišnjim pedagoškim iskustvom,
Višnji Markovinović, da se i ona pridruži
nizu predavanja nekom svojom temom.
Blaženka Šoić Štebih priprema prezentaciju Zbirke suvremene svjetske keramike na CD-u; uz radove umjetnika naći će se i njihove osobne fotografije, što će pridonijeti novom i potpunijem doživljaju Zbirke. Osim toga, priprema i monografiju o desetogodišnjem radu
Udruženja, poduprtu u jednom dijelu  sredstvima Ministarstva kulture RH.
U lipnju će dio Zbirke ( donacije iz 2012. ) biti pripremljen za izlaganje u Gradskom muzeju Krapine, u rujnu 2013.
Ostavština poznate umjetnice Višnje Jelačić  koju je gospođa Markovinović namijenila KERAMEIKONU bit će postavljena kao mala retrospektivna izložba keramike, slika u ulju  i  lijevanom papiru. Planira se i prigodna monografija.
Za realizaciju svih planova važno je da je dana 26.04.2012. potpisan sporazum sa Gradom Varaždinom o besplatnom korištenju prostora u Kukuljevićevoj 10 do 31.12.2013. s mogućnošću produljenja. U slučaju promjene pokušat će se pronaći alternativa.
Financijski izvještaj podnijela je Danijela Pičuljan. Osim izvještaja o prihodima i rashodima tokom proteklog razdoblja, naglasila je problem neplaćanja članarina velikog broja članova Udruženja, koji koriste dobrobiti članstva, a ne izvršavaju svoje obveze
(230 kn godišnje – oko 19 kn mjesečno!) .
Dogovoreno je da se napravi revizija uplate članarina u protekle tri godine, na temelju koje će se neplatišama poslati obavijest o obavezi uplate zaostataka. Ukoliko se obveza ne izvrši u roku od 30 dana od prijema obavijesti,  automatski prestaje članstvo, a također i participiranje na izložbama koje organizira Udruženje.
Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.
Nadzorni odbor Udruženja nije se sastajao jer se nije pojavila nikakva potreba za tim.
Umjetničiki savjet  u sastavu Josip Grgevčić, Blaženka Šoić Štebih  i Višnja Markovinović kao predsjednica, predložili su da slijedeći kandidati postanu redoviti članovi Udruženja:

1. Sanja Brezovec
2. Izabela Bilić-Rovis
3. Ninić Nataša
4. Vanda Bilinski i
5. Heide Nonnenmacher iz Njemačke, kao počasna članica

Članovi Godišnje skupštine jednoglasno su prihvatili prijedlog Umjetničkog savjeta.

Zapisnik sastavila Snježana Pokos Vujec, članica KERAMEIKONA.

U Varaždinu, 26. travnja 2013.

28.03.2024 - 19:52