• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
KERAMEIKONOVA ZBIRKA SUVREMENE SVJETSKE KERAMIKE

Tijekom svoga djelovanja od 2002. do 2012. godine, KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje prikupilo je zavidnu zbirku od preko 200 značajnih keramičkih djela  iz cijelog svijeta i namijenilo je gradu Varaždinu koji je tradicionalno pokrovitelj mnogobrojnih aktivnosti i izložbi koje Udruženje priređuje svake godine.
Udruženje se u ovom projektu odreklo vlastitog prihoda od kotizacije plativši također od svojih skromnih sredstava sve troškove
carinjenja, PDV-a i špedicije.
Izlošci su prvobitno ponuđeni Gradskom muzeju Varaždin ali zbog skučenosti njihovog prostora nije  pronađeno trajno rješenje
za smještaj ni izlaganje Zbirke.
Zbirka je do sada bila  smještena u neodgovarajućim uvjetima i u neadekvatnoj ambalaži. Prostor u Kukuljevićevoj 10 u Varaždinu pokazao se idealnim za izlaganje Zbirke kao i sve druge aktivnosti vezan uz to.
Zbirka suvremene svjetske keramike sadrži odabrana donirana djela svjetske keramike izlagana na I. II. III. i IV. Međunarodnom 
festivalu postmoderne keramike i izložbi CERAMICA MULTIPLEX. U Zbirci se nalaze gotovo svi nagrađeni radovi od 2005. do 2012. godine kao i radovi s drugih izložbi KERAMEIKONA, koje su umjetnici darovali posebno za Zbirku.
Radovi su vrlo različitih dimenzija i izrađeni su u najrazličitijim keramičarskim tehnikama.
Zastupljeni su umjetnici iz mnogih zemalja svijeta:
Austrije, Australije, Belgije,  Crne Gore, Češke, Danske, Egipta, Estonije,
Finske, Češke, Grčke, Irske, Italije, Izraela, Japana, Kanade, Kine, Litve, Mađarske, Makedonije, Meksika,  Nizozemske, Novog Zelanda, Njemačke, Pakistana, Poljske, Puerto Rica, Rumunjske, Rusije, SAD-a, Slovenije,  Srbije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Turske, Velike Britanije, Venezuele  i Hrvatske.
Mnoga atraktivna djela koja se nalaze u Zbirci ako su izložena  svakako mogu doprinijeti obogaćenju ukupne kulturno-turističke ponude grada Varaždina.
Također je moguće da se Zbirka prikazuje i u drugim gradovima Hrvatske ali i u inozemstvo kao što se to već dogodilo u Mariboru
2012. kada je dio Zbirke koju čine radovi izraelskih umjetnika bio postavljen u Sinagogi.

   
Photo
 
Sudionici Izložbe I.dijela KERAMEIKONOVE ZBIRKE

Prvi dio KERAMEIKONOVE zbirke suvremene svjetske keramike izložen je u KERAMEIKONOVOJ galeriji na br. 10, u Kukuljevićevoj ulici 10 u Varaždinu, od 8.prosinca 2012.
Na izložbi su izloženi donirani radovi  koje je međunarodni žiri odabrao za izlaganje na izložbama Međunarodnog festivala postmoderne keramike i drugim KERAMEIKONOVIM izložbama. 

Na slici: Greg Daly (Australia)

Photo
 
Slike s otvorenja

Izložbu su 8. prosinca 2012. otvorili predastvnici Grada Varaždina i predstavnice KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog udruženja.

Photo
 
Postav izložbe

Na izložbi prvog dijela KERAMEIKONOVE zbirke suvremene svjetske keramike zastupljeni su radovi donirani tokom jedanaest godina djelovanja KERAMEIKONA

16.04.2024 - 19:19