• KERAMEIKON

  • ART

  • Current
KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje

je neprofitna umjetnička organizacija keramičara, lončara, likovnih stručnjaka, galerista, ljubitelja keramike, institucija, asocijacija i svih drugih zainteresiranih za promociju i unapređenje keramike kao specifične vrste umjetnosti.

Članovi
Udruženja su istaknuti keramičari iz Hrvatske ali i inozemstva.

 
Photo
Izložba Vatra-zemlja-voda-zrak u Zagrebu

ULUPUHOVA Sekcija za keramiku staklo i porcula u suradnji s Gradskim muzejom Virovitica i LIKUMOM, otvara 4. svibnja u 19 sati u Galeriji ULRICH u Zagrebu, Ilica 40,  izložbu pod nazivom
Vatra-zemlja-voda-zrak.
Na izložbi sudjeluju: Vedrana Balković, Andrea Bassi, Željka Bračko, Smiljana Brezovec Meštrić, Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Pamela Ivanković, Helena Jarnjak Batur, Ivona Kočica, Željka Korbar, Višnja Markovinović, Velimir Mikac, Zorka Milley, Orjenka Mirjan, Ljerka Njerš, Marina Orlić, Vladimir Pecić, Dora Pezić-Mijatović, Danijela Pičuljan, Karmen Ptičar, Hanibal Salvaro Hani, Đurđica Skelin, Sanja Stani, Marina Tudjina Badurina, Ivančica Vončina i Klaudija Vukman.
Izložba će se moći pogledati do 22. svibnja, radnim danom od 9 do 20 sati, subotom od 8 do 14 sati, nedjeljom je zatvoreno. Ulaz je slobodan.
Nakon Zagreba, izložba će se moći razgledati u Virovitici, gdje će otvorenje biti 28. svibnja u 19,30 sati u  Gradskom muzeju Virovitica, Trg bana J. Jelačića 23. Izložba ostaje otvorena do 10. lipnja 2011.

Detaljno...
Photo
Neobična počast Ljerki Njerš

Rijetko je da umjetnik još za života na poklon dobije galeriju koja nosi njegovo ime.
Upravo to se dogodilo poznatoj umjetnici Ljerki Njerš u Žepču u Bosni i Hercegovini. U sklopu zgrade Doma kulture u središtu Žepča a uz potporu Općine Žepče i KŠC "Don Bosco"otvorena je Galerija Ljerke Njerš. Na taj su se način stanovnici ovog slikovitog bosanskog grada odužili umjetnici za njen velik doprinos kulturi i umjetnosti kao i njenoj majci Dragici, koja potječe iz Žepča.

Detaljno...
Photo
Uskrsna izložba Margarete Krstić

U kapeli Župnog stana u Jelenju otvorena je 15.travnja 2010.
izložba Margarete Krstić  na temu Sloboda - Uskršnja nada.
Izložene su keramoplastike s temom križnog puta te
radovi u terakoti i tehnici rakua.

Detaljno...
Photo
Izložba Zdenke Pozaić u gradu Krku

U organizaciji Centra za kulturu Grada Krka u petak, 8. travnja 2011. u 20,30 sati  u Galeriji Decumanus u Krku otvara se izložba pod nazivom „Znak K“ naše poznate umjetnice – grafičarke i slikarice ZDENKE POZAIĆ.
Bit će izložen dio iz njezina ciklusa „Znak K 33“, nastao 2007/2008. godine, koji se sastoji od 33 kolaža na temu križa (znak K = „znak križa“). Autorica ga je osmislila kao sadržajnu cjelinu u kojoj se simbolika križa direktno veže (brojkom 33) uz kršćansku ikonografiju – uz Krista, Pasiju i Uskrsnuće. Istodobno je dala mogućnost i šireg
iščitavanja križa: kao kozmičkoga znaka, kao jednog od temeljnih od četiri glavna simbola svijeta, koji kroz svoja dva ukrižena pravca, horizontalu i vertikalu, predočuje odnose i mjerila univerzuma - kategorije vremena i prostora, kao i dinamiku kretanja.
Izložbu će otvoriti  Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, autorica predgovora u katalogu.

Detaljno...
Photo
Poziv iz Japana upućen umjetnicima širom svijeta

Moj prijatelj Wali Hawes (www.walihawes.com) poslao mi je slijedeću poruku:

Ryoji Matsumiya pozvao je sudionike prošlog Festivala paljenja na drva u Goshogawari  pri  Kanayami da se odazovu njegovom pozivu ali je pozvao i sve druge koji se žele pridružiti.

Ryoji i njegova ekipa Kanayama napravit će  15.000 šalica koje će darovati preživjelima nakon potresa i tsunamija. Izradit će ih Ryoji, Risako, Toru, Kudo i Junko.  Do sada su izradili 6.000 (oko 700 na dan).
Situacija
Potres i tsunami su izazvali vrlo ozbiljne štete na sjeveru Japana a više od 10.000 ljudi je poginulo.
Na tisuće japanskih obitelji izgubilo je sve kao i svoj vlastiti dom.

Ryoji poziva
Prvog svibnja 2011. Kanayama će održati svoj godišnji proljetni Festival i izložbu.  Ryoji želi prodavati šalice koje će izraditi umjetnici iz svijeta i na taj način darovati novac preživjelima. Zbog toga me zamolio da vam pišem. 
Dobrodošla je bilo koja količina šalica i posuđa. Molimo pošaljite šalice i osobnu poruku na slijedeću adresu:

Ryoji Matsumiya
5-79 Chiyozuru Kanayama
Goshogawara-shi
Aomori-ken  037-0011
JAPAN

Pošaljite svoj uradak kao poklon i naznačite malenu vrijednost za potrebe carine (1 do 5$ za svaki komad). 
Ryoji će prirediti poseban prostor za prodaju ovih darova umjetnika iz cijelog svijeta. Linkovi s novostima oko ove akcije mogu se naći i na engleskom na:
http://www.kanayamayaki.com/hitorijanaiyo.html

Molim da podržite ovu akciju svojim osobnim doprinosom!

Detaljno...
Photo
7. Internationale Keramikbiennale der Stadt Kapfenberg

7. Međunarodni bijenale keramike u Kapfenbergu održat će se
od 30. rujna do 6. studenoga 2011. u Kapfenbergu i
od 6. do 31. prosinca u Varaždinu.

Moto izložbe "INSIDE OUT"

Rok za prijavu je 15.lipnja 2011.

Detaljno...
Photo
Ex tempore Piran 2011.

XII. Mednarodni Ex-tempore keramike održat će se ove godine
od 3. do 10. rujna.

Rok za prijavu je 1.lipnja 2011.

Detaljno...
Photo
Izložba Višnje Markovinović

U Uličnoj galeriji LIKUMA u Zagrebu, 15.veljače 2011.godine otvorena je izložba naše poznate umjetnice Višnje Markovinović.
Pod naslovom "Hrvatske Nike" umjetnica izlaže izbor krilatih figurina vezanih uz tragična zbivanja u nedavnoj hrvatskoj prošlosti.
Izložba ostaje otvorena do 15.ožujka 2011.

Detaljno...
Photo
Izložba Marte Milunić

U utorak, 22. ožujka u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu otvorena je izložba keramoskulptura Marte Milunić pod nazivom MOJE TVORNICE – HOMMAGE INDUSTRIJSKOJ BAŠTINI.
Izložba se može pogledati do 30. siječnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena. 

Detaljno...
Photo
Bijenale keramike u Tajvanu 2012

Tajvanski bijenale keramike održat će se od srpnja do studenoga 2012. u Taipei County Yingge Ceramics Museumu

Rok za prijavu je 15. travnja 2011.

Detaljno...
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
19.03.2024 - 08:28